– I utgangspunktet har den tidligere NS 8409 vært lite brukt. Den er utdatert og mangler en del rundt hvordan vi driver forretning i dag, spesielt med tanke på digitalisering, digital handel og miljøkrav. Den gamle standarden var heller ikke bra på produkter som er tilvirket spesielt på bestilling, som ventilasjonsaggregater. Resultatet er at bransjen har skrevet sine egne avtaler med høyst varierende kvalitet og henvisinger til andre standarder som ikke har vært sammenlignbare, sier Bjørn-Osvald Skandsen, administrerende direktør i Systemair og styremedlem i VKE.

NS 8411 og NS 8412 er i utgangspunktet ganske like, men skiller mellom kjøp av standardvarer (NS 8411), eksempelvis en ventilasjonsvifte, et boligaggregat eller en ventil, og et tilvirket produkt etter spesifikasjon (NS 8412), eksempelvis et aggregat.

Skaper klare rammer i prosjektene

Skandsen har vært sentral i standardiseringskomiteen og er opptatt av at bransjen utarbeider tydeligere kontrakter for å unngå unødvendige misforståelser og konflikter.

– Arbeidet med nye avtaler innen bransjen har vært en av mine hovedmotivasjoner for at jeg engasjerte meg i VKE. Tidligere har det vært for mye usikkerhet og tjafs, og jeg mener bransjen er tjent med klare «spilleregler». Jeg mener også vi skylder de operative prosjektlederne og selgerne tydelige rammer i det daglige. Nå skal det sies at vi ikke opplever spesielt høyt konfliktnivå i bransjen, og de aller fleste prosjektene går bra, men det har skjedd feil og det vil skje igjen. Da er det en fordel å være enig om tolkning av avtalen og kontrakten på forhånd.

Han forteller at standardiseringskomiteen har bestått av omtrent 20 personer fra et bredt utvalg av aktører på leverandør- og bestillersiden i byggebransjen.

– Da jeg meldte med til arbeidet så jeg for meg et opplegg på fem-seks møter over noen måneder. Svaret ble at vi har holdt på i to og et halvt år og hatt over 20 møter.  Det har blitt diskutert detaljer og prinsipper med innspill fra de ulike partene med deres brede erfaringsgrunnlag. Diskusjonene ble moderert og oppsummert av en utenforstående person med solid juridisk kompetanse innen vår bransje som også har ført pennen til slutt. Standard Norge har fulgt prosessen og holdt i det hele.

– At det har vært et grundig arbeid, hvor ting har blitt «gjort etter boken», er i alle fall sikkert, sier han.

Vil ha mye å si for fremtidige prosjekter

Skandsen forteller at de nye standardene vil spille en viktig rolle i fremtidige prosjekter, ikke minst for å redusere konfliktnivået.

– Det er ingen tvil om at disse standardene vil få mye å si. Det er i hvert fall vanskelig å si at den ikke er balansert, siden det har vært et ledende prinsipp hele tiden. Så hvis man aktivt ønsker å gå på tvers av den, er det et spesielt «statement». Jeg tenker vi derimot ganske raskt vil se henvisninger til den i nye avtaler og diskusjoner, og at den over tid vil trekke bransjen i positiv retning. 

Hva anbefaler du bransjen å gjøre for å forbedre seg på de nye standardene?

– Her som alltid vil det være nødvendig å bli kjent med dem, så kjøp de på standard.no og les. NS 8411 for hyllevarer på 23 sider og NS 8412 for tilvirkede varer er på 30 sider, men en del av bestemmelsene er felles. Jeg vet VKE vil sette opp kurs og seminarer og det prates om å lage en veiledning. Hvis man ønsker å gjøre unntak på et punkt eller stryke noe, må man huske at dette kanskje er balansert et annet sted i avtalen. Det er en forutsetning at standarden brukes uten endringer utenom på de punktene hvor det åpnes for det. Dette er viktig. Avtalen må være balansert også etter eventuelle unntak. Som i alle forhandlinger har partene både gitt og tatt, men totalt har man kommet ut i en fair balanse begge kan leve med.

– Det er ingen tvil om at tydelige avtaler er den beste medisinen for å unngå konflikter, avslutter Skandsen.