– For oss handler dette om å involvere hele spektret av fagpersoner tidlig i prosessen. Om vi er med fra starten av et prosjekt kan vi bidra med råd om brannsikkerhet, luftmengde og plassutnyttelse, noe som kan sparer kunden mye penger. Samtidig vet vi at det å velge dårlig kvalitet og lettvinte løsninger når man skal oppgradere eller bygge nytt storkjøkken aldri er forenlig med sikkerhet og godt arbeidsmiljø, sier Kent Østby, daglig leder i Kro Produksjon.
Med over 50 år i bransjen har selskapet alt fra gourmetrestauranter og fine hoteller til skoler og sykehuskjøkken på kundelisten.
Opptatt av trygt arbeidsmiljø
Han peker på undersøkelser som viser at kokker som står mye i matos har økt fare for luftveisplager.
– Alle som jobber på et storkjøkken vet at velfungerende avtrekk er en forutsetning for godt arbeidsmiljø. For å sørge for dette leverer vi kjøkkenhetter som er utstyrt både med styreluft og tilluft, noe som sørger for at kokken får tilført friskluft i arbeidssonen. I tillegg hindrer styreluften at røyk og matos går utenfor hetta. Dette er to enkle grep som har stor betydning for arbeidsmiljøet og helsen til kjøkkenpersonalet.
– En annen faktor er UV-lys og ozon som bryter ned fett til støv og tar bort matlukten i luften. På den måten forhindrer man at det legger seg fett i kanaler, vifte og aggregatfilter. Kommuner og andre storkjøkken kan spare store beløp på kanalrensing og samtidig redusere brannfaren ved å ta i bruk slike løsninger.
Hettene selskapet leverer har i tillegg sikkerhetsbryter og trykkvakter som forhindrer at skadelig ozon siver ut i kjøkkenmiljøet. Hettene bruker også filtre som sørger for at kjøkkenpersonalet ikke eksponeres for potensielt skadelige blått UV-lys.
Brannvern på storkjøkken
Han forteller at slukking av kjøkkenbranner med tradisjonelle brannslukkingsapparater kan gjøre store skader, men at dette kan unngås med riktig brannvern.
– I samarbeid med Fp. Systemdesign kan vi også levere Ansul slukkeskum som kveler flammer og slukker ilden raskt. Samtidig er det enkelt å fjerne skummet etter at brannen er slukket og helt ufarlig for personalet.
– Dette er et anlegg som monteres med skumhoder i både hetten og avtrekkskanalen, sier han.
Fokus på effektiv drift
Han har selv sett hvordan storkjøkken lar kjøkkenhettene stå på fra morgen til arbeidsdagens slutt, men at det er et unødvendig pengesluk.
– Bakgrunnen for Lett Installasjon og Smart Styring, LISS, er at tradisjonelle kjøkkenhetter som går hele dagen bruker unødvendig mye energi på å trekke ut store mengder luft. LISS er et energisparende overvåkningssystem som bruker sensorer i køkkenhetten, og gjør det mulig å få full kontroll på energiforbruket og luftmengden.
– Med et system som styrer hettene etter faktisk bruk er det mulig å spare opptil 75 prosent av energikostnadene til oppvarming og kjøling av tilført luft, viftedrift, service, filterbytter og levetid på UV-lamper. Der er det mye penger å spare, avslutter Østby.