Fabrikken er romslig med god plass til eventuelle utvidelser, alternativt eier selskapet også nabotomten med muligheter for å bygge mer. Økonomien er solid, og med et industrielt eierskap er selskapet rigget for den ønskede veksten som markedsleder i Norden innenfor luftfordelingsutstyr og styresystemer.
Saken fortsetter under bildet:
Startet som ingeniørfirma Ole A. Larsen i 1974
For en som har fulgt utviklingen til selskapet ganske tett, i hvert fall fra 1994, er det spennende å høre om reisen fra Ole A. Larsen i 1974 til Trox Auranor av i dag som et internasjonalt konsern.
Et selskap som så å si har hatt salgsvekst i alle sine første femti leveår, og som på ingen måte har lavere ambisjoner fremover. Målet er å øke omsetningen fra dagens rundt 450 mill. til 650 mill.
Imponerende fabrikk
Den nye fabrikken er på hele 13.300 m2. Produksjonssjef Tore Stenbråten tok nylig med ventilasjonforum på en omvisning. I tillegg til selve produksjonshallen var vi innom Trox Auranor academy, råvarelageret, laboratoriet som egen del av den store fabrikken, samt lydlaboratoriet som er etablert i egen selvstendig bygg. Ganske imponerende må jeg innrømme. Spesielt ser jeg et stort potensial i kombinasjonen menneske og maskiner, digitalisering, samt det behovet fremtiden krever i form av kompetanseutvikling internt og eksternt. Blant annet med visuell lab som del av academy, egne laboratorier for luftmålinger, simuleringer, lydmålinger, sertifiseringer etc. Ved en overgang til sirkulær økonomi og ombruk, vil disse behovene melde seg, og her er allerede Trox Auranor kommet langt i både modenhet og planlegging.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: Den nye fabrikken er på hele 13.300 m2 og er bygd for god plass til alle arbeidsstasjoner og godd arbeidsflyt, og er en drøm for logistikkhåndteringen ut og inn av fabrikken.
Et norsk industrieventyr
Trox Auranor har en spennende historie fra starten med Ole. A. Larsen i en leilighet på Furuset i 1974 til eiendommen og fabrikken på Jahren med en topp moderne produksjon hvor mennesker og maskiner jobber side om side. Med Trox inn på eiersiden i 2005 lå det til rette for videre vekst gjennom en industriell kontra finansiell eier, som hadde vært med siden Ole A. Larsen ble til Auranor i 1995. (oppkjøpt av næringsinvest i 1993) Det er ingen tvil om at den industrielle eieren, som også er en stiftelse, var viktig for beslutningen om å bygge en ny fabrikk, og legge til rette for videre vekst som markedsleder i Norge først, og deretter i Norden, ikke ulikt noen av de største kundene.
Tradisjon for forskning, utvikling og innovasjon
Også i den gamle fabrikken langs Randsfjorden har Trox Auranor alltid vært innovative, og drevet forskning, utvikling og produksjon på et høyt nivå. Likevel med et løft med Tore Holthe som administrerende direktør hvor fabrikken gikk fra serieproduksjon til LEAN prinsipper og «just in time» med en foreløpig salgsmilepæl i 1998 med 100 mill. i omsetning. De nye LEAN prispippene som ble innført representerte en helt annen profesjonalisering med tettere dialog med kunder og samarbeidspartnere, fordi forutsigbarhet i produksjonsvolumet da er alt mer vesentlig. Kanskje det var allerede her vi fikk startskuddet for selskapets bærekraftsreise, i så fall var de tidligere ut enn mange bransjekollegaer.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: Trox Auranor har en egen lab hvor de tester alle sine produkter, og i deres Academy som rommer opptil 100 personer kan de kjøre simuleringer av luftmengder, og sirkulasjon som viser luftstrømmene ut av kanalene.
Bærekraftig vekst- mer med mindre ressurser
Den klimanøytrale fabrikken gir Trox Auranor har helt andre muligheter fremover, også til vekst, hvor dagens fabrikk uten store nye investeringer er rigget for ytterligere drøye 200 millioner i omsetningsvekst, som først og fremst er tenkt gjort i Norge og Sverige. Fabrikken blir i dag automatisert, og erstatter først og fremst de kjipeste og mest repetitive arbeidsoppgavene, mens de nesten 200 ansatte vil det fortsatt være bruk for. Det er ikke noe mål om at maskinene skal erstatte menneskene, bare i de tilfellene det vil gi bedre helhetlige resultater, bedre flyt og mer tilfredse medarbeidere.
- Over en periode har vi jobbet med å utvikle parallelle inntekstrømmer og nye bærekraftige forretningsmodeller. Vi har sett på egen produksjonslinje for ombruk. Miljøfyrtårnsertifiseringen i 2018 la fundamentet for arbeidet med kontinuerlige forbedringer, hvor den nye fabrikken er en stor muliggjører, forteller adm.direktør John Georg Storvik og salgssjef Arne Peter Boyle.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet : Fra venstre, Jan Georg Storvik, adm.direktør, Tore Stenbråten, produksjonssjef, of Arne Boyle, Salgssjef i Trox Auranor.
Smartere og mer digital i tillegg til energieffektiv
Selskapet ser generelt på ulike utviklingstrender, og hvor de spesielt ser på den digitale- og teknologiske utviklingen parallelt med klima- og naturkrisen.
- Det er større modenhet innenfor bærekraftstematikken enn den digitale- og teknologiske utviklingen. Dette er imidlertid temaer som det vill jobbes med fremover parallelt med videre energieffektivisering og smartere løsninger i fabrikken, påpeker ledelsen i Trox Auranor avslutningsvis.