Financial Times er en av verdens mest anerkjente internasjonale aviser for sin dekning av økonomi, næringsliv, finans og politikk. Mediegiganten publiserte nylig Europe’s Climate Leaders 2025, en årlig liste som rangerer selskaper som gjør noe ekstraordinært når det gjelder å redusere CO₂-utslippene. 
På 2. plass i byggebransjen finner vi altså Lindab. Et internasjonalt konsern som utvikler, produserer, markedsfører og distribuerer produkter og systemløsninger for byggebransjen i bygg- og ventilasjonssektoren. Lindab har ca. 5000 ansatte og er etablert i 20 land. Hovedkontoret befinner seg i Skåne i Sverige der selskapet har sine røtter, mens selskapet har eget hovedkontor i Oslo og 11 avdelinger i Norge.  

– Det er svært gledelig å få en slik utmerkelse, som viser at vårt bærekrafts arbeid blir lagt merke til. Nyheten har skapt veldig stolthet blant ansatte, som etterlever de høye miljøambisjonene hver dag og må få sin del av æren, sier Matilda Isaksson.

Saken fortsetter under bildet:

Det synlige beviset på annerkjennelsen Lindab fikk i kåringen. 

Hun har jobbet ni år i Lindab og er stasjonert i Sverige - men jobber for hele konsernet med bærekraftsplanene og de bærekraftsmålene de setter.

– Jeg har en herlig miks av strategi og operasjonelt ansvar. Det vil si at jeg jobber både med bærekraftsplanen og - rapporteringen, men også driver prosjekt som fossilfritt stål og gjenvunnet stål. En perfekt rolle, fordi jeg får være med på hele bredden av bærekraftsarbeidet.  Jeg møter leverandører, prater med alle selskaper innen gruppen og ikke minst får jeg være med og treffe kunder og sluttkunder. 

null
Kommunikasjonssjef Endre Martinsen Nybråten i Lindab Norge.

Iboende verdigrunnlag

Begge understreker at de er stolte av utmerkelsen, men påpeker samtidig at  Lindab ikke jobber med bærekraft for å få utmerkelser og høy score i rankinger.

– Vi jobber alltid med bærekraft ut fra vårt verdigrunnlag, og som er en naturlig del av vår produktleveranser og vårt tilbud til kundene, samt i alt vi foretar oss internt.  Vi har lenge jobbet veldig bevisst med Scope 1 (direkte utslipp fra virksomheten) og Scope 2 (utslipp som kommer fra virksomhetens kjøp av energi). I 2024 senket vi klimapåvirkningene med 42 prosent i forhold til 2022. Et resultat som i stor grad har kommet som følge av elektrifisering, bruk av fornybar energi og energieffektivisering. 

Det er mange dedikerte personer som jobber mye med dette i hele konsernet, og de gode resultatene kommer som en naturlig følge av et godt teamarbeid, understreker Isaksson.

– Utmerkelsen setter veldig høye krav innen klimaområdet. Lindab var først med å bruke resirkulert stål i produktene.

- Og også andre løsninger, for eksempel vår nyhet Ultra BT – spjeld som er en ny måte å styre og oppgradere ventilasjonssystemene på. 
Som følge av hvordan de jobber for å oppnå sine høye mål om utslippsreduksjon, er Lindab godkjent av Science Based Targets-initiativet (SBTi). SBTi er et internasjonalt rammeverk for vitenskapsbaserte klimamål i tråd med Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 °C.

– Det er mange ulike metoder på hvordan man kan bytte til fornybar energi, men vi har bevisst satset på at vi vil kunne velge så lokalt som mulig. På den måten gjør våre valg en forskjell. 

Praktisk bærekraft

- Med EPD-er på de fleste produktene våre, produksjon av kanaler der kunden er og nyvinningen tynnere stål med et snitt på 12,5% lavere GWPf (Global Warming Potential). Ser vi mot energieffektivisering så har vi Ultra-BT, systemet med vårt ultralyd spjeld og trådløse sensorer som kan spare nesten 70% energi, så letter vi bærekraften for våre kunder, og deres kunder igjen, sier Martinsen Nybråten. 

Setter krav til leverandørene

Å sette klimakrav til leverandørene, er også en viktig del av bærekraftsarbeidet. 

– Vi er nødt til å ha med leverandørene på denne reisen, for vi kommer aldri å bli bedre enn det de er. Vi benytter et leverandørvurderingsprogram, som ikke handler om å si at en leverandør er bra eller dårlig, men at vi førsøker å støtte dem og hjelpe dem til å nå sine klimamål sammen med oss. I 2024 hadde vi 91% sertifiserte leverandører, forteller Isaksson. [MI1] 

– Vi  er også bevisste på å handle med demokratiske land som har klimaarbeid og arbeidsvilkår på stell, og var i forkant av Åpenhetsloven da den kom for fullt i Norge, supplerer Martinsen Nybråten. 

– Alle kravene i Åpenhetsloven var dekket gjennom våre egne sertifiseringer. 

Også kommunikasjonssjefen trekker fram viktigheten i at selskapet bidrar til å gjøre sine kunder mer bærekraftige. 

– Nettopp å ha med hele næringskjeden er avgjørende for at samfunnet skal kunne lykkes med det grønne skiftet. Samtidig er det viktig å understreke at vi langt fra er i mål i vårt klimaarbeid. Vi vil jobbe hver dag for å bli enda bedre, så dette er et kontinuerlig arbeid!