– Under pandemien så vi at selv når de aller fleste av oss ble sendt på hjemmekontor, var det liten endring i energibruken til bygg. En av grunnene til dette er at svært få, spesielt eldre bygg ikke har behovsstyrt ventilasjon og varme. Det er fortsatt konstante luftmengder uansett behov, vi ventilerer og varmer da «for kråka». Det var bakgrunnen for utviklingen av en behovsstyrt ventilasjonsløsning med variable luftmengder i samarbeid med Airthings, sier Thomas Tollefsen. salgssjef ventilasjon i Lindab. 

Lindab er et internasjonalt konsern som utvikler, produserer, markedsfører og distribuerer produkter og systemløsninger for byggebransjen i bygg- og ventilasjonssektoren. Selskapet har omtrent 5000 ansatte og er etablert i 24 land. 

Airthings for Business er en løsning med trådløse inneklima sensorer som muliggjør en rask og effektiv installasjon i eksisterende bygg. Sensordata deles direkte med UltraLink-spjeldene for lokal styring og blir sendt til en skyløsning. Airthings sitt dashboard gir handlingsrettede innsikter for å optimalisere byggets tekniske anlegg, spare energi, forbedre arbeidsmiljøets trivsel og oppnå sertifiseringer. Airthings-sensorene kan kobles direkte til Lindab UltraBT via bluetooth for enkel og effektiv romstyring av ventilasjon. Sensorene kan brukes både til å kartlegge, men også styre og overvåke bygget etter oppgraderingen.

Saken fortsetter under bildet:

Godt utgangspunkt for ombruk

 – Løsningen vår handler om å kunne gjenbruke det gamle kanalnettet der det henger med enkle inngrep og justeringer. Vi vet det er mange gamle ventilasjonsanlegg som fortsatt bruker konstante luftmengder, og I stedet for å bruke det man har, velger mange heller et helt nytt anlegg. Vi ønsker derfor å tilrettelegge for økt ombruk med vår løsning. 

– Om du ser på en skole eller næringsbygg hvor det er satt inn et aggregat som ikke gir nok luft, er det enkelt å bruke vår løsning for å oppgradere med bruk av eksisterende anlegg. Om du ser på et stort møterom vil spjeldene åpne når møterommet er fult, men når det ikke er i bruk, strupes luftmengdene til rommet. I et bygg hvor aggregatet er for lite for ønsket inneklima, vil man få maksimal utnyttelse gjennom å fordele lufta til der folk faktisk er, det kan vi gjøre med eksisterende kanalnett og Ultra BT, så lenge aggregatet kan trykkstyres. 

– Siden spjeldene våre kommuniserer med Bluetooth får man minimalt med kabling og lave kostnader forbundet med installasjonsarbeidet. Man oppgraderer akkurat de delene av anlegget som skal til for å få behovstyrt ventilasjon. Dette gir også mindre mulighet for feil og mindre behov for kabling.

– Sensorene sender data rett i skyen og vi har et dashboard hvor man kan overvåke inneklimaet på de enkelte rommene, eksempelvis temperatur, luftmengde, fuktighet. Det er enkelt å holde styr på datene slik at man sikrer et godt innemiljø.I tillegg får man en app hvor man kobler Airthings-sensorene sammen med spjeldene fra Lindab. Der setter man opp funksjonen til hele rommet, som kan være både tempertur og co2 styring, sier han.

Installeres der det gir best effekt

Selskapet er i tett dialog med sluttbrukere og byggherre for å vise hvor enkelt man kan bygge om et anlegg med konstante luftmengder til et balansert system.

– Vi er ofte i kontakt med kommuner som har begrenset økonomi, og da ser vi på hvilke løsninger som gir best effekt, eksempelvis for møterom, klasserom eller gymsal. Slik kan kommunen gjøre en relativt liten investering, og planlegge hvordan man vil utvide løsningen videre. ved å ført gjøre målinger, vil man kunne starte med å gjøre invisteringen i delene av bygget som har størst effekt. Vi anbefaler derfor alltid å gjøre en kost/nytte-analyse på investeringen. Fordelen med en oppgradering er uansett lavere energikostnader, bedre innemiljø, og ikke minst en mer attraktiv arbeidsplass, sier han.

Enkel tilpasning til nye krav i taksonomien

Tollefsen forteller at det vil komme nye krav gjennom EUs taksonomi hvor brune bygg må oppgraderes for å tilfredstille høyere energiklasse.

– Om du ser på Nederland er det ikke lov å leie ut kontor under energiklasse B. Med taksonomien i mente vil det komme krav til leveren energibruk fra ventilasjon, men også isolasjon, oppgradering av vinduer og mye annet. For å oppnå best mulig effekt av investeringene anbefaler vi alltid å gå over eksisterende ventilasjonsanlegg for lekkasjer. 

– Det er ingen grunn til å vente med denne type oppgraderinger, avslutter Tollefsen.