De to viktigste målene Avantor hadde med Vertikal Nydalen, var å unngå «bruk og kast» ved å bygge noe med kunne vare lenge – og å forenkle tekniske anlegg for å få enklere drift. Det poengterte miljøsjef Anne Danielsberg på den offisielle åpningen av kombinasjonsbygget.

Snøhetta har vært med i prosjektet hele veien, og på direkte spørsmål svarer Thorsen at det er mange som bør utfordres på teknisk side. 
– Det er hele den forventingen man har om at alt som har vært prøvd 100 % før, er det eneste som funker. Da er det bare snakk om en liten dreining ofte, på eksisterende teknologi, mener han.

Klart at ventilasjonsbransjen vegrer seg

Vertikal Nydalen har gjort mer enn små dreininger fra standardløsninger. Ikke minst i kontordelen, som har naturlig ventilasjon med automatisk lufting via luker. 
– Historisk sett er ventilasjonsbransjen veldig sterk, så det er klart at de vegrer seg for at det skal bli på denne måten – og det forstår jeg. Men de må ta anledningen og omstille seg, mener Thorsen.

 

Omstillingen kommer til å komme

For Snøhetta-arkitekten er ikke i tvil om at omstillingene må komme. 
– Hvis vi virkelig skal ta klimaet på alvor, så trenger vi å ha med oss vesentlig flere, understreker Thorsen. Han mener nye løsninger slik som på Vertikal må bli den nye normalen, og at det i seg selv ikke er en fare for bransjen. 

– Men det krever omstillingsvilje og det krever fornyingsvilje. Omstillingen kommer uansett om bransjen gjør det nå eller om fem år – den kommer til å komme. Så bare gjør det nå! oppfordrer Thorsen.

Søk dispensasjon!

Samtidig legger han ikke skjul på at lovverket ikke er tilrettelagt for å tenke nytt. 

– Lovverket er treigt; bygningsloven er supertreig. Den ligger fem-seks år bak forskningen, sier Thorsen. Under den offisielle åpningen av Vertikal Nydalen framhevet han ett viktig budskap til publikum:

– Søk dispensasjon! Gå forbi lovverket, se hva som er forskningsrettet, og hva samfunnet per i dag kan levere. Da kan vi nå nye mål og strekke oss, og på den måten påvirke hvordan vi skal tenke langsiktig framover. 

Meningsmåling: 

På tide å tenke nytt – eller vil robust ventilasjon aldri gå av moten? 

Hva mener du – er det på tide at bransjen omstiller seg og tenker nye løsninger? 
Ja:
Nei:
Usikker:
Kommentar: 

Svar gjerne i disqus feltet under artikkelen, og si din mening.