Avantors kombinasjonsbygg har løsninger godt utenfor komfortsonen til en gjennomsnittlig rådgiver eller entreprenør – ikke minst siden det har ren naturlig ventilasjon i kontoretasjene. Prosjektet måtte få dispensasjon fra både energi- og inneklimakrav for å realisere dette.
– Brukerne er totalt sett veldig fornøyde, selv om det er ganske uforklarlig når du ser på tradisjonell forskning og oppfatning av komfort, sa Lassen på Ventilasjonskonferansen i forrige uke. Bygget oppfyller nemlig ikke alle standardinneklimakrav til punkt og prikke.
Enkel tilbakemelding
Etter at bygget ble tatt i bruk, er Nydalen Vertikal tett fulgt opp gjennom forskningsprosjektet Hybridene. Blant annet kan brukere enkelt gi tilbakemelding om opplevd inneklima via en QR-kode på hver arbeidsplass. Løsningen for å måle fornøydhet med inneklima utviklet Lassen i sitt doktorgradsarbeid.
– Totalscore for inneklimaet i Vertikal Nydalen er 4,36 av 5, og andelen misfornøyde er betydelig mindre enn i andre kontorbygg vi har sjekket på samme måte, opplyser han.
Brukere i ventilert nabobygg
Lassen har sammenlignet resultatene med et annet Avantor-bygg rett over veien, som har et ganske nytt mekanisk ventilasjonsanlegg.
– Der er det lavere CO2, mye bedre temperatur, mye mindre trekk, ikke noe pollen – og likevel er brukerne mye mindre fornøyde. forteller Lassen.
I Vertikal-bygget får brukerne blant annet spørsmål knyttet til den naturlige ventilasjonen med lufting gjennom luker:
* Opplever du sjenerende trekk fra luftelukene
* Opplever du sjenerende støy utenfra gjennom lukene?
* Har du opplevd sjenerende støy eller pollen fra luftelukene?
(Se også faktaboks nederst).
Artikkelen fortsetter under bilde.

Klager noe, men generelt sett fornøyde
En av innvendingene mot naturlig ventilasjon, som Sturla Ingebrigtsen fra Trox poengterte i sitt innlegg på Ventilasjonskonferansen, handler om at det ikke filtrerer vekk pollen. Lassen presiserer at bygg med naturlig ventilasjon ikke kan plasseres hvor som helst, av hensyn til støy, støv og andre utendørs forhold.
– 17% i Vertikal Nydalen klager på pollen i den verste pollensesongen, men de er fortsatt generelt fornøyde. Da blir det blir en avveining om det er greit. Her mener brukerne selv det er greit, sier han.
Aldri på bekostning av helsemessig kvalitet
Det er viktig å skille mellom helsemessig kvalitet på inneklima og kvaliteter som vi ønsker av hensyn til komfort.
– Man bør aldri gå på bekostning av helsemessige kvaliteter, understreker Lassen. Hvis vi ønsker kvaliteter med mål om økt komfort, så må vi i det minste forsikre oss om at dette faktisk gir økt fornøydhet blant brukerne.
– Det kan være at brukerne på Nydalen Vertikal verdsetter brukerkontroll, økt romfølelse, fravær av ventilasjonsstøy og følelsen av å være i kontakt med utemiljøet høyere enn ulempen forbundet med pollen, påpeker Lassen.
Inneklima er mye mer helhetlig
Nettopp derfor tror Lassen det kan være nyttig med en mer helhetlig tilnærming til inneklima som i Vertikal Nydalen, enn bare å basere seg på målinger av «harde fakta» som CO2, temperatur og trekk.
– Hvis du spør: Vil du ha trekk eller ikke? Så vil ikke folk ha trekk, og så baller det på seg, og vi får kravsett som ikke egentlig gir en bedre totalopplevelse, mener Lassen. Da er det bedre å måle fornøydhet, som gjør det mulig å ta hensyn til flere faktorer enn de teknisk målbare.
– Som at brukere har mulighet for kontroll, for eksempel ved å åpne luker som i Vertikal Nydalen. Ingeniørsynet på inneklima handler gjerne om harde fakta, men inneklima er egentlig mye mer holistisk og psykologisk, sier Lassen.
– Det er fornøydhet som betyr noe
CTIO Rune Augenstein i Smedvig Eiendom er helt med på å måle fornøydhet.
– Absolutt, det er fornøydhet som betyr noe, ikke om bygget holder 22 eller 23 grader, sier han. Smedvig Eiendom har utviklet en enkel visualisering av status for inneklimaet. Her kan brukerne enkelt få oversikt over standard-parametere for inneklima: Temperatur, CO2-nivå og luftfuktighet, fargekodet med grønt og rødt (innenfor/utenfor mål). Augenstein tror denne visualiseringen handler om mer enn harde fakta.
– Vi merker at vi får mange færre klager når vi er transparente. Ser folk at det er grønne lys over alt, gidder de ikke å klage. Vi ser også at feil blir fikset mye fortere – når alle ser et rødt lys, har vi ikke lyst til å ha det på oss, poengterer han.