Den nye rotoren er utviklet ved Flexits forskningsavdeling, ut fra et forskningsprosjekt sammen med Sintef og NTNU. Dette er reelle verdier målt i aggregat, ikke bare teoretiske beregninger eller ekstrapolering.
– Vi har målt og verifisert varmegjenvinning i normale driftsområder opp til 10 %-poeng høyere enn med dagens rotorteknologi, så dette handler om en signifikant forbedring, understreker Skogstad, administrerende direktør i Flexit i en pressemelding. Han poengterer at økningen gjelder tørr temperaturvirkningsgrad målt i aggregat.
– Vi har hatt som mantra i alle år at produktene våre skal fungere godt i nordisk klima; det kompromisser vi ikke på, fastslår Skogstad.
Revolusjonerende for boligaggregater
– Dette er revolusjonerende for våre boligaggregater, sier Daniel Nielsen, produktansvarlig for boligaggregater i Flexit. Det å kunne gjenvinne opp til 10 %-poeng mer ventilasjonsvarme fra en bolig gir en stor energibesparelse. Men fordelene med Stage Wheel-teknologien stopper ikke der. – Det betyr også at vi kan bygge mer kompakte ventilasjonsaggregater, beholde høy temperaturvirkningsgrad og samtidig få ned trykkfall for å redusere energiforbruk og lyd. Her er det mange positive synergier som for eksempel gir en større fleksibilitet for arkitekter og konsulenter i energiberegningen for tekniske bytter, poengterer han.
Studerte oversett egenskap
Roterende (kondenserende) varmegjenvinnere har vært vanlig i ventilasjonsaggregater for boliger de siste 20 årene; i nye norske boliger har det vært standard løsning. Varmegjenvinnere har jevnt og trutt blitt stadig bedre, med virkningsgrader opp til 85 %. Med vår nye rotorteknologi viser målinger opp til 95% tørr aggregatvirkningsgrad.
Hvordan klarer Stage Wheel likevel å gjøre et så stort teknologisprang?
– Det begynte med at vi så nærmere på en egenskap som ofte anses som uvesentlig, og som derfor overses i beregninger, forteller Anneli Halfvardsson. Hun er forsknings- og teknologiingeniør ved Flexits forskningsavdeling og hjernen bak Stage Wheel. Anneli er også delaktig i Eurovents produktgruppe og norsk representant i CEN/TC156 WG2.
– Vi startet et forskningsprosjekt sammen med Sintef og NTNU i 2016, Energibolig. Der skulle vi, som en liten arbeidsaktivitet i en lang liste av prosjektinnhold, matematisk forklare hvorfor varmegjenvinningen faller ved små luftmengder, forteller hun.
Longitudinelt varmetap
Forskerne hadde satt av fire timer til å forstå hvorfor varmegjenvinningen faller ved små luftmengder, men i stedet måtte hele prosjektet omprioriteres.
– Fallet i ytelse for små luftmengder viste seg å være longitudinell varmeledning, altså varmetap. Vi fant ut at vi måtte gå dypere inn i dette, sier Halfvardsson. Sintef-forsker Peng Liu gjennomførte en rekke beregninger for å se om det var mulig å redusere disse varmetapene.
– Vi så beregninger som viste veldig høyt potensial, forteller Halfvardsson.
Bryter varmeledning med polymerer
Den store utfordringen var å omsette teori og beregninger til et virkelig produkt.
Halfvardsson og en kollega jobbet med å ta fram prototyper på sju helt ulike spor, og alle prototypene ble testet hos Eurofins i Helsingfors. Ett av Halfvardssons spor var Stage Wheel. Første test gikk ikke så bra, men hun var sikker på at det burde fungere og laget en ny prototype med litt endrede egenskaper.
– Resultatene var så bra at laboratoriefolkene stoppet testen og begynte å feilsøke labben, forteller hun med et smil. De gode resultatene handler om en kombinasjon av materialer, materialtykkelse og geometrisk form.
– Ved å kombinere aluminium og polymerer bryter vi varmeledningen longitudinelt, det vil si parallelt med luftstrømmen, forklarer Halfvardsson. Hun presiserer at den geometriske formen på cellene er like viktig som materialet.
– Den må være presis hele tiden, og må være tilpasset materialet,understreker Halfvardsson.
Boligventilasjon til A+
I sum gir designet et optimalisert Nusselt-tall, et mål for hvor effektiv varme overføres for valgt material. Stage Wheel krever en helt ny produksjonsprosess, og utviklingen av den begynte da forskningsprosjektet var ferdig i 2019. I tillegg har forskningsavdelingen testet ytelse over tid, og gjort målinger for å bygge en database over temperaturvirkningsgrad og trykkfall.
– De første produktene med Stage Wheel kommer på markedet i første kvartal 2025 – og de kommer til å nå energiklasse A+,opplyser Nielsen.
– Vi er stolte av at vi har en posisjon i markedet som gjør at vi kan satse langsiktig, og at vi har et miljø med flinke folk som kan jobbe med forskning og utvikling over tid. Våre spesialister driver utvikling for det nordiske markedet, poengterer Skogstad.