– En stor del av nyhetene som presenteres her på messen handler om bærekraft og miljø. Vi har blant annet en lyddemper for ventilasjonsanlegg, en CLA, som er bygd i materialer med svært lave CO2-utslipp. Samtidig som vi beholder alle de gode egenskapene har vi jobbet med å senke CO2-utslippene fra produktene. Produktet viser at man kan ha et bærekraftig og godt innemiljø med tanke på temperatur og luftkvalitet, men også med tanke på akustikk. I tillegg presenterer vi flere romprodukter, eksempelvis kjølebaflere, og programvare for å behovsstyre anleggene. Om man snakker om bærekraft er det viktig at man kan styre anleggene så fornuftig som mulig. Det handler om å ventilere ved behov, og da trenger man et Wise-system fra aggregat og ned til det enkelte rom. Vi presenterer også kjøleaggregater, «chillers», som bruker propan som kjølemedium, sier Tony Olsson, Product Manager Acoustic Products i Swegon.

Swegon Group er en ledende leverandør innen inneklima, og tilbyr løsninger for ventilasjon, oppvarming, kjøling og klimaoptimalisering, samt tilkoblede tjenester og teknisk support. Selskapet sysselsetter mer enn 3 800 personer og omsatte for 9,3 milliarder SEK i 2024.

Ombruk av luftbehandlingsaggregat

Selskapet presenterte også et ombrukt luftbehandlingsaggregat og et aggregat i tre.

– Tanken bak ombruk er å kunne forlenge levetiden på produkter. Her presenterer vi et system som forlenger levetiden på et luftbehandlingsaggregat med nye 15 år. I stedet for å kjøpe nytt aggregat som kan være vanskelig å installere i et eksisterende bygg kan man ombruke det man allerede har. Vi har hatt dette produktet et par år, men jobber fortløpende med å forbedre løsningen. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

Olsson peker på flere komponenter som kan byttes for å forlenge levetiden på aggregater.

– Grunnkomponentene i et aggregat har ofte lang levetid og man kan bytte filter, vifter og andre deler. Først og fremst bytter vi styringssystemene slik at man kan styre anlegget med ny teknologi. Har man et gammelt aggregat kan man oppgradere med Wise og da kan aggregatet vare mye lengre. Med en slik oppgradering kan man øke energieffektiviteten på anleggene med opptil 30 prosent. Vi har også et konseptprodukt som er bygd i tre, som er det eneste i sitt slag så lenge, og er et eksempel på hvordan man kan bygge mer bærekraftige produkter i fremtiden, sier Olsson.

Saken fortsetter under bildet:

Ser lyst på markedet

Han forteller at markedet i Sverige har generelt gått veldig bra, men at det har vært svingninger ellers i Europa.

– Selv om nybygg i Sverige bremset noe opp på slutten av 2024, ser vi at begynnelsen av 2025 går veldig bra. Det tyske markedet er noe roligere enn tidligere og det er i stor grad politiske beslutninger som bestemmer markedsutviklingen. Om du ser på varmepumper vet vi at politiske beslutninger om å redusere gassforbruket økte interessen for varmepumper for boliger. Men dette endret seg etter at myndighetene gikk tilbake til gassleveranser. Forbrukerne ser til syvende og siste på hva som er det billigste produktet og hva det koster å installere.

– Til tross for svingninger ser vi lyst på markedet fremover, avslutter Olsson.