– Ventilasjonsbransjen har sett betydelige endringer de siste årene med et økende fokus på bærekraftige løsninger. Det som er interessant er at noen forsker på enklere løsninger, samtidig som mange leverer mer avanserte løsninger og behovsstyring. Uavhengig av om løsningen er enkel eller avansert er hovedtrenden at en må finne løsninger som reduserer energibehovet og klimagassutslipp fra materialene som brukes, sier Ole Jonny Rogne, Daglig leder i Nordvest Miljø.
Nordvest Miljø er en tverrfaglig kompetansebedrift som leverer tjenester til industri, næring og offentlige bygg. Selskapet leverer ventilasjonsanlegg, støvsugeranlegg og prosessventilasjon, varmepumper, komfortkjøling og prosesskjøling, varmeanlegg, sanitæranlegg, sprinkleranlegg, SD-anlegg/byggautomasjon, samt energimerking, energirådgiving og Enova-søknader.
Jobber med flere store oppdrag
Han forteller at selskapet jobber tverrfaglig både med ventilasjon, rør, kulde og byggautomasjon i flere store prosjekter i regionen.
– Det siste bygget som ble overlevert var Osane idrettshall. Nå jobber vi med ny vannforsyning til Ålesund kommune, Holsletta, Salmon Evolution BTB, Sparebanken Møre og NMK. Vi er også i posisjon til å signere to store offentlige kontrakter som publiseres etter sommeren. Alle disse prosjektene er store og profilerte i regionen, og er vunnet fordi vi har en tydelig strategi på kvalitet, miljø og bærekraft.
– Oppsummert har vi tidenes ordrereserve og det er aktuelt å øke bemanningen fremover, både med lærlinger og kvalifisert personell, sier Rogne.
Saken fortsetter under bildet:

Daglig leder Ole Jonny Rogne sammen selskapets siste voksenkandidat innenfor "Ventilasjonsteknikk."
Engasjert i bransjeorganisasjoner
Selskapet er i dag medlemmer og engasjert i styret i både Rørentreprenørene, VKE (Foreningen for ventilasjon, kulde og energi) og NEMITEK.
– Kort fortalt jobber vi for at vi selv skal bli bedre og at bransjen skal utvikle seg videre. Det er også slik at vi må engasjere oss for å sette vår del av bransjen på den politiske agendaen. Vi er tross alt en viktig leverandør inn mot det grønne skiftet som er godt i gang. Som medlem av VKE ønsker vi rett og slett en mer profesjonell bransje og bidra til å bygge opp fremtidens fagfolk. Vi har derfor lærlinger i fire fag og etterutdanner voksenkandidater. VKE har vært en viktig pådriver for det samme, blant annet via utdanningen "Ventilasjonstekniker" hvor vi allerede har flere fagbrev og lærlinger.
Han peker på flere fordeler med medlemskapet i VKE.
– Medlemskapet i VKE gir oss tilgang til en rekke fordeler, inkludert juridisk rådgivning, faglig bistand, forsikring, attraktive møteplasser, nyttige verktøy og relevante kurs. Vi byttet nylig forsikringsselskap til Storebrand, hvor medlemskapet bidrog til at vi fikk en god pris, sier han.
Økende fokus på bærekraft og kompetanseutvikling
Rogne mener at det i årene som kommer vil være viktig for ventilasjonsbransjen å fokusere på bærekraftige løsninger, teknologisk innovasjon og utdanning.
– Kompetanseutvikling vil være avgjørende for å møte de økende kravene til energieffektivitet og klimagassreduksjon. Bransjen må også styrke samarbeidet med utdanningsinstitusjoner for å sikre tilgangen på kvalifisert lærere og arbeidskraft. Her kan VKE være en viktig bidragsyter.
Han forteller at tilgangen på kompetente medarbeidere fortsatt er en utfordring for bransjen.
– Det er et gap mellom behovene i markedet og tilgangen på kvalifisert arbeidskraft. Rørleggerfaget har klart å øke rekruttering og å få inn flere jenter, noe som er veldig bra. Jeg håper vi klarer å få til det samme innenfor ventilasjon, kulde og automasjon. Det blir derfor spennende å følge med på satsingen i Kulvent fremover.
Hvordan tror du markedet og teknologien vil utvikle seg i årene som kommer?
– Markedet og teknologien i ventilasjonsbransjen vil fortsette å utvikle seg mot mer bærekraftige og energieffektive løsninger. Samtidig vil digitalisering og bruk av systemdata spille en viktig rolle i å forbedre funksjonaliteten og bærekraften til ventilasjonsanlegg. Behovsstyrte ventilasjonsanlegg vil også bli mer utbredt får å nå klimamålene, noe som krever økt kompetanse innen reguleringsprinsipp og automatikk. Vi er godt rustet til å møte denne utviklingen, avslutter Rogne.