Det fastslår daglig leder Tommy Aarseth i bedriften på Frogner i Lillestrøm. Den drøyt 50 kvadratmeter store leiligheten fra 2003 hadde opprinnelig avtrekksventilasjon. 
– Her har vi etablert nye tilluftskanaler til oppholdsrommene, nytt avtrekk på kjøkkenet og nytt friskluftinntak, forteller Aarseth. Eksisterende avkast over tak kunne gjenbrukes, ditto for avkastrør på badet.

Kanaler på kjøkkenet er lagt bak plater på toppen av skap, mens kanaler langs fasaden i stue og soverom er pent innkasset. 
– Det koster ikke mer å gjøre innkassinger mer rene og strømlinjeformet. Og du kan enkelt installere lys, eller lage bokhyller i bunnen av kasser og ut i rommet, poengterer Aarseth. 
 

Mer hold bak det vi sier

Det å kunne vise fram en konkret løsning for å ettermontere balansert ventilasjon mener Aarseth er veldig verdifullt. 
– Det blir litt mer hold bak det vi sier. Hvis jeg garanterer et støyfritt og effektivt anlegg, tror ikke folk på det, poengterer han. Tvert imot tror mange det ikke er mulig å få til, og ofte har i hvert fall én i et par bestemt seg på forhånd at de ikke vil ha ventilasjon. 
– De tror det bråker, trekker og ikke er noe bra. Når de har vært her, er begge enige om at de skal ha balansert ventilasjon og går herfra med et smil, sier Aarseth. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Den største innkassingen skjuler kanaler for friskluft og avkast. 

Marked klart på vei opp

Selskapet har satset på rehab-prosjekter de siste 15 årene, og merker en klar endring i markedet. 
– Med høye strømpriser og energifokus har interessen kommet som et skudd, forteller Aarseth, som forteller at han også får en del henvendelser fra eiendomsmeglere. 
– Hvis energiklassen kan forbedres med balansert ventilasjon, kan det utgjøre en god del på prisen, ikke minst for eneboliger, sier Aarseth. Derfor anbefaler en del meglere sine kunder å gjøre noe energioppgradering før salg. 
– Balansert ventilasjon er gjerne rimeligere enn å bytte alle vinduer, mens besparelsen er ganske lik ifølge tall fra Enova. Mange får øynene opp for at det er en god investering, sier Aarseth. 

Stadig flere henvendelser om boligblokker

Aarseth får stadig oftere henvendelser også fra borettslag. 

– Da er utstillingsleiligheten vanvittig bra. Styreledere og styremedlemmer som har vært der og sett, føler seg trygge på løsninger vi foreslår, sier Aarseth. Det gjelder enten behovet er å oppgradere fra sentral avtrekksventilasjon eller å gjøre noe med et tilårskomment anlegg med balansert ventilasjon. 

– Mange anlegg begynner nå å bli så gamle at aggregater og annet må rehabiliteres eller byttes ut, poengterer han. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Kanaler for tilluft og avtrekk er lagt over kjøkkenskapene. Foto: Aarseth Boligventilasjon

Riktig ventil og riktig plassert

Det å installere balansert ventilasjon i eksisterende bolig krever kompetanse, mener Aarseth. 

– Det er en egen nisje, og du må være litt kreativ for at det skal bli pene nok løsninger, mener Aarseth. Dessuten gjelder det å ha riktig kompetanse, for eksempel til å velge riktige tilluftsventiler.   

– I boliger kan vi ikke bruke det som er standard i større prosjekter, sier han. Også plassering må være gjennomtenkt for å gi frisk luft uten trekkproblemer. 

– Vi bytter veldig ofte ventiler når vi skifter filter hos kunder, forteller Aarseth. Han ser også mange eksempler på anlegg som ikke er innregulert.

– Det er ingen snarvei til et godt resultat. Det er ikke vanskelig å gjøre ting riktig, men veldig lett å gjøre feil. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: – Velger du en ventil med sektoravblending, kan den plasseres i et hjørne. Og om sommeren kan den stilles til å sende sval trekk mot senger om sommeren. Da får du kjempegod effekt uten å gjøre noe med luftmengder, bare fordi du har riktig ventil riktig plassert, poengterer Aarseth. 


 

Bildet: Kanalen langs fasaden er utstyrt med praktisk belysning. Foto: Aarseth Boligventilasjon.