Faglig leder Bård Iversen i Trønderblikk.
Faglig leder Bård Iversen i Trønderblikk.

De siste årene har Trondheimsbedriften installert balansert ventilasjon i en rekke større leilighetsbygg som har blitt rehabilitert. Men det er ingen selvfølge at balansert ventilasjon blir del av slike prosjekter. 

– Mange borettslag dropper ventilasjon når de etterisolerer og tetter. Det er alfa og omega å få dem til å forstå at de må velge balansert ventilasjon samtidig for å unngå usunt inneklima. Og – ikke minst – for å spare energi, understreker Iversen. 

Derfor ønsket han seg et verktøy som kan gjøre innsalget lettere, og vært med på å utarbeide Flexit sitt nye markedskonsept.

Iversen har hatt ansvar for ventilasjon i rehabilitering av mange hundre leiligheter, og har flere konkrete tips til hvordan du lykkes:  

#1. Prøv å få alle med på laget
For å få gjennom større rehabiliteringer i et borettslag eller sameie må andelseierne vedta det med 2/3 flertall. Iversen vil helst ikke nøye seg med det, men overbevise enda flere om å inkludere ventilasjon i et rehabprosjekt. 
– Det gjelder å få beboerne med på laget, for du skal jo inn til alle sammen, poengterer han.

#2. Behandle hver andelseier som en kunde
I mange borettslag er det umulig å ta utgangspunkt i opprinnelige tegninger for å finne gode løsninger for ventilasjon. 
– Folk har gjort alt mulig rart i leilighetene, så du må nesten behandle hver enkelt andelseier som en kunde selv om prosjektet er en totalentreprise, mener Iversen. Det betyr blant annet befaring i hver enkelt leilighet. 
– Mottoet vårt er at en leilighet skal være finere når vi går enn da vi kom inn, understreker han. Tilpasning kan blant annet handle om nedsenket tak, hvor innkassinger og aggregat plasseres, eller om kunden vil ha downlights. Hvordan en kunde behandles, påvirker også resten av prosjektet. 
– Én misfornøyd kunde kan spre mye negativitet, og da vil du merke det hos den neste, advarer Iversen.  

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Befaring i hver leilighet er viktig for å tilpasse løsninger. 

#3. Sørg for god kommunikasjon 
God dialog med kundene er viktig. 
– Jeg prøver å «så inn» løsninger i stedet for å tre dem over hodet på folk. Du må være en god personkjenner – litt ydmyk, ikke brautende. Samtidig må du vite hva du gjør, understreker Iversen. 
Og når det gjelder det å snakke med kunder: språk er definitivt en faktor, om vi skal tro Trønderblikk sin mann. 
– Når du skal inn hos privatpersoner for å gjøre en jobb, er det viktig å ha folk som kan kommunisere godt på norsk. Vi ser det som en suksessfaktor, framfor utelukkende å tenke på billigst mulig arbeidskraft og å gjøre jobben raskest mulig. Da bommer du i dette markedet, mener Iversen.

#4. Bruk gode produkter for norske forhold
Når det gjelder tekniske sider av rehab-prosjekter i borettslag og sameier, gjelder det blant annet å velge riktige produkter. 
– Et borettslag skal kunne stole på at produkter vi bruker er laget for norsk klima. Og at det finnes reservedeler til produktene om ti-femten år, poengterer Iversen. Trønderblikk har for eksempel montert mange anlegg med produkter fra Flexit, Systemair, Swegon og noe fra Østberg. 
– Kvalitet er viktig også fordi borettslag snakker sammen. Et stort borettslag som skal rehabilitere, vil gjerne høre med annet borettslag. Da kan du ikke ha gjort en dårlig jobb – da får du det ryktet med én gang, understreker Iversen.

# 5. Pass nøye på støy
Hans erfaring er at de fleste klagene på ventilasjonsanlegg handler om støy. 
– Derfor er det veldig viktig å gjøre jobben ordentlig: Legg inn lydfeller før hver ventil og isoler, så blir det minimalt med klager, mener han. 
Plassering av aggregat er også en viktig faktor. Mange bygårder fra femtitallet eller tidligere har ofte sjakter som gjør det mulig å ha sentrale aggregater, gjerne på loftet. 
– I vanlige seksti- og syttitallsblokker anbefaler jeg aggregat i hver leilighet. I gamle borettslag er det alltid en bod eller et vaskerom, så du finner løsninger, sier Iversen.

– Du har ikke egentlig noe valg
Baldershage borettslag ligger på Persaunet i Trondheim. Blokkene fra 1964 har totalt 90 leiligheter, og en omfattende rehabilitering startet i 2020: Ny kledning, nye balkonger, nye vinduer og dører – og balansert ventilasjon. 

– Ventilasjon ble en del av prosjektet for å få dette bra. Du har ikke egentlig noe valg når du gjør det vi har gjort, understreker styreleder Ole Martin Handlykken. Trønderblikk installerte balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet. Alle leilighetene fikk senket tak i gangen for å få plass til kanaler. 

Aggregatene ble plassert på vegg i vaskerom eller i taket i gangen. Ifølge styrelederen har ingen klaget på det som måtte til av innkassinger. 

Saken fortsetter under bildet:


– Vi er godt fornøyde med ventilasjonsanlegget; dette fungerer bra. Og jeg kan ikke huske at vi har fått tilbakemeldinger om at noen er misfornøyde, sier Handlykken.