Siden 2016 har Bjerke Ventilasjon holdt til i egne lokaler i et murbygg på Kalbakken industriområde i Oslo. Ventilasjonsanlegget der leverer halvparten av det som er standard for tilsvarende bygg. 

– Det valget tok vi da vi flytta inn. Det handlet litt om at takhøyden er 30 til 40 cm lavere enn standard, men det var også et bevisst valg, understreker Bjerke. 
– Kan du halvere en luftmengde, halverer du også energiforbruket, fortsetter han. 

Temperatur er ofte mer relevant
I tillegg reduseres klimabelastningene når installasjoner kan krympes. Derfor tror Bjerke vi kommer til å se lavere luftvolumer i årene framover, spesielt i næringsbygg. 
– Jeg synes vi har høye luftmengder og et veldig høyt fokus på ppm CO2. Ofte er det temperaturen vi føler mer på enn luftkvaliteten, poengterer han: Når folk klager på dårlig luft, kan det like gjerne skyldes for høy temperatur. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Bjerke Ventilasjon viser vei i egne lokaler: Her er luftmengdene halvert. 

Kan tåle fem minutter med dugg på speilet 
Bjerke Ventilasjon jobber en god del med større boligprosjekter, og også her mener Bjerke det er relevant å vurdere på luftmengder. 
– Vi påstår at vi kan senke luftmengder på bad uten at det er noe problem. Minimums luftmengder vil være tilstrekkelig for å holde et bad fritt for mugg og sopp og råte, mener vi. Om det er litt dugg på speilet i fem minutter, er det verdt å leve med hvis du kan trekke ut halvparten så mye energi som i dag. Mange betaler mye for å ha det speilet duggfritt i noen minutter - uten at de vet om sjøl, mener han.

På tide å rydde opp i kravene
Men Bjerke tror ikke at lavere luftmengder kommer til å skje av seg selv. 
– Skal det bli noen endring, må kravene endres. Mye er endret i teknisk forskrift de siste årene, som U-verdier og lekkasjetall. Så det er kanskje på tide å rydde litt opp i kravene til ventilasjon, mener han. For virkelig å teste ut nye løsninger, slik Avantor for eksempel har gjort med Vertikal i Nydalen, er det en forutsetning å få dispensasjon fra teknisk forskrift. 
   
Innovasjon for øvrig... 
I år er det 20 år siden Bjerke Ventilasjon ble etablert som selvstendig selskap, og 40 år siden Haaland Bjerke ble etablert. På den tiden har det skjedd mye med produkter og energieffektivitet, mener Bjerke, og nevner energieffektive vifter, gjenvinnere og behovsstyring som eksempler.  
– Det skjer små ting hele tiden, selv om det kanskje ikke er de drastiske endringene, sier han. Mye innovasjon har til nå hvilt litt på større totalentreprenører og større ventilasjonsentreprenører, mens de mindre har kommet etter. 

– Der ønsker vi å jobbe tidligere nå. For vår del handler det særlig om å jobbe med digital plattform. Vi ønsker å profesjonalisere og bli bedre i alle faser. Mottoet vårt «Vi gjør hverdagen bedre» prøver vi å etterleve både overfor egne ansatte og samarbeidspartnere, sier Bjerke.