F-Tech er en av industripartnerne i prosjektet Maria Justo Alonso og Sintef Community ønsker å sette i gang. 
– Vi har mye erfaring med omluft, så dette prosjektet vil passe perfekt for oss, fastslår Fosso. Når fuktekspertene foreslår å kombinere friskluft og omluft for å levere riktig inneklima, er det lang mellom hurraropene. 

– Vi har jobbet mot strømmen i mange år, for mange konsulenter prosjekterer på ren ryggmargsrefleks. Vi må tenke mengde behandlet luft i stedet for mengde friskluft, mener Fosso. 

Mye å spare i museer
I flere typer prosjekter kan tradisjonell prosjektering av friskluft resultere i unødvendig energibruk og kostnader. 
– Arkiver, museer og kunstutstillinger er gode eksempler på dette, sier Fosso. Utstillingslokaler med kunst må ha riktig klima døgnet rundt, året rundt, og derfor må ventilasjonen gå døgnet rundt, året rundt. 

– Med kun friskluft blir utgiftene store til oppvarming og befukting om vinteren, og til kjøling og avfukting om sommeren. Med omluft kan en spare voldsomt store utgifter, poengterer Fosso. For som han liker å si: En onsdag formiddag er det gjerne flere vakter enn gjester i et museum.

Nok luft er en forutsetning
Det å redusere mengde friskluft i perioder for å spare energi, er ikke noe godt alternativ. 
– Da kan du få temperatursjikting og ulike nivåer av fuktighet i lommer i et lokale. Det har vi blant annet sett i arkiver, som ofte er trange med mange hyller. Du trenger luftmengden, men det trenger ikke være friskluft, sier Fosso. Han opplyser at F-Tech har vært med på flere prosjekter der kulturhus og museer har bygget om ventilasjonsanlegg til å kombinere friskluft og omluft for å spare energi.

Relevant for matindustri
Også i næringsmiddelindustri kan riktig bruk av omluft være fornuftig. 
– I produksjonslokaler med masse fuktighet, aerosoler og fettpartikler er det viktig med store luftutskiftinger. Med stor takhøyde blir det voldsomme luftmengder, og voldsomme energibehov hvis man bare bruker friskluft, poengterer Fosso. Han sier nye EU-regler krever fem luftskifter per time for en del matindustri.

Renere luft enn tradisjonelle anlegg
Med så store luftmengder er det mye å spare med riktig bruk av omluft. 
– Vi kan bruke opp til 80 % omluft, men med to eller tre filterløsninger. Det første filteret er allerede ved avtrekkspunktet, forklarer han. For produksjonslokaler med ekstra strenge krav til hygiene sendes omluften via et hepafilter. 

– Derfor er luften vi leverer ofte mye renere og bedre enn i et tradisjonelt ventilasjonsanlegg, sier Fosso. Samtidig kan energibruken reduseres med 50 % til 70 %. 

– Så vi er ikke flaue over å levere omluft! Men det må gjøres skikkelig; du må filtrere og sørge for nok friskluft når det er folk til stede.