EUs f-gass-forordning strammer trinnvis inn hvilke kuldemedier det er lov å omsette, ut fra globalt oppvarmingspotensial (GWP). De to første forbudene som er relevante for DX-anlegg kommer allerede i 2027 og 2029: Da blir det slutt på det vanlige kuldemediet R-410A (se faktaboks nederst), et hydrofluorkarbon (HFK). 

Nye kuldemedier har evighetskjemikalier

Hvilke alternativer finnes til disse klassiske kuldemediene? Enten naturlige kuldemedier eller fjerde generasjon syntetiske kuldemedier, hydrofluorolefiner (HFO). Problemet med HFO er at de inneholder PFAS-forbindelser, som brytes ned til skadelige TFA (trifluoreddiksyre). Norge og fire andre land har foreslått et totalforbud mot PFAS. 

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/kjemikalier/reach/restriksjoner-under-reach/forbud-mot-pfas/

– Dette er ikke klimagasser, understreker Rønning. PFAS-forbindelser kalles også evighetskjemikalier – og ifølge Rønning er en av de største utslippskildene til PFAS f-gasser fra varmepumpe- og kjøleanlegg. 

Høy risiko å velge HFO

– Å velge HFO er i beste fall risikosport, mener Rønning. Det pågår mye forskning på helse- og miljøeffekter av PFAS. Blant annet har forskere funnet sammenheng mellom PFAS og lavere fertilitet blant kvinner, og lavere sædkvalitet hos menn. 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9986484/

https://www.niehs.nih.gov/research/supported/centers/core/spotlight/fertility

–Jeg tror vi bare er en alarmerende forskningsrapport unna et forbud. Dette handler også om EUS taksonomi og kravene der, blant annet kriterier for grønne lån. Om kort tid kommer risikoen ved å velge HFO til å bli for stor, mener Rønning. 

Naturlige kuldemedier...

Dessuten finnes det alternative kuldemedier som ikke kommer til å bli forbudt, poengterer han: Naturlige kuldemediene som propan og CO2 . Propan er brannfarlig og CO2-anlegg opererer under høyt trykk, så håndteringen av dem krever riktig kompetanse. 

– Kuldeentreprenører har gått over til CO2 for lenge siden. Man var redd for det i starten, men folk tok seg litt ekstra tid og sørget for å lære opp folk til å håndtere det på en trygg måte, forteller Rønning. Også propan begynner en del kuldebedrifter å få god erfaring med. 

– Stadig flere satser ganske eksklusivt på naturlige kuldemedier. Skal du overlate hele DX-markedet til dem? Hvis du ikke henger med i utviklingen, er det noen andre som kommer og tar den plassen, mener Rønning. 

Tradisjonelle kuldemedier vil bli veldig dyre

De nye forbudene i f-gass-forordningen gjelder ikke i Norge ennå; Miljødirektoratet har antydet at de blir tatt inn i norsk lov første halvår neste år. Derfor er det fortsatt lov å installere R-410A i DX-anlegg. 

– Det vil etter hvert bli veldig, veldig dyrt å fylle på kuldemedium, og det er ikke sikkert du får tak i nok kuldemedium til å gjøre en service, poengterer Rønning. For når EU skal fase ut f-gassene, blir det stor konkurranse om det lille som kan omsettes. 

Vær en god rådgiver for kunden din!

Forslaget om HFO-forbud er nå til behandling i det europeiske kjemikaliebyrået. Et eventuelt forbud vil tidligst vil tre i kraft i 2028.  

– Skal du som entreprenør være en god rådgiver for kunden din, bør du ikke anbefale en HFO-maskin som skal stå der i 25 år. For det er ikke sikkert den får lov til å leve så lenge, poengterer Rønning.