– Denne prisen er beviset på hva vi kan oppnå når vi jobber sammen mot et felles mål om en grønnere og mer bærekraftig fremtid. Vi kommer til å fortsette å strebe etter innovasjon, bærekraft og energibesparelser i alt vi gjør. Dette er bare begynnelsen, og jeg ser fram mot hva vi kan oppnå sammen i fremtiden, sier Neegaard.

Deles ut for tolvte gang

Hvert år deler Grønn Byggallianse ut pris til Årets grønne driftsteam. Prisen gis til et driftsteam som inspirerer og utmerker seg gjennom sitt arbeid med å redusere miljøbelastningen gjennom driften av bygg. I år deles prisen ut for tolvte gang.

– Gratulerer til Team Veterinærbygningene - de er verdige vinnere, og har gjort en imponerende innsats, spesielt når man tenker på hvor teknisk avansert bygget er, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Mie Fuglseth i en pressemelding

De andre nominerte til Årets grønne driftsteam var Team Økern Portal fra Malling, Team Galleriet Bergen fra DNB Næringseiendom og Team Braathen Eiendom.

– Jeg vil gi en stor honnør til alle de nominerte. Grønn Byggallianse ønsker å løfte frem byggdrifterne, og den viktige jobben de gjør for å drifte og ta vare på bygningene våre. De sparer energi og penger, ikke bare for hver enkelt byggeier, men også for samfunnet, avslutter Fuglseth

Juryen 2024 har bestått av:

  • Juryformann Per Muri fra Sparebank 1 Eiendom
  • Geir Mangen fra Avinor
  • Kjell Petter Småge fra Grønn Byggallianse
  • Ole Sørlie fra Olav Thon Eiendom

Juryens begrunnelse:

Team Veterinærbygningene har ansvar for å drifte et bygg på om lag 83 000 kvadratmeter med avanserte tekniske systemer. Veterinærbygningene inneholder undervisningslokaler, forskningslaboratorier, forsøksdyr og dyresykehus og kan sammenlignes med avanserte sykehus. Det er spesielt krevende å oppnå energieffektiv drift i bygninger som må ha gode systemer for å hindre luftlekkasje og smitte. Driftsteamets involvering i i flytte- og byggefasen har sterkt medvirket til effektiv bygningsdrift. Juryen vil spesielt fremheve at teamet har vist god kunnskap og innovasjon på hvordan de har endret driften av tekniske anlegg og redusert miljøbelastningen samtidig som kravene til smittevern er opprettholdt. Teamet har samarbeidet tett med brukerne, hvor veterinærene har fått opplæring i drift av tekniske systemer, og driftesteamet har fått opplæring om virus og smittevern. Sammen har de funnet nye måter å drifte avanserte tekniske systemer mer effektivt. På to år er energibruken til oppvarming redusert med 24 prosent gjennom fininnstilling av driften og gjenvinningssystemet for prosessvarme. Driftsteamet har i tillegg til de avanserte tekniske styringssystemene fra byggeprosjektet, oppgradert med flere inneklimasensorer, lydsensorer for å avdekke feil på maskiner, doseringsanlegg for vaskemiddel og robotstøvsugere for ytterligere å optimalisere driften. Team Veterinærbygningene har utarbeidet ambisiøse miljøhandlingsplaner, blant annet for transport og avfallsreduksjon. Innen avfallshåndtering kan Teamet vise til en reduksjon på 80 prosent i transportbehovet, en sorteringsgrad på 82 prosent og en betydelig reduksjon i avfallsmengder.