Arvid Holum startet for seg selv for over 40 år siden. Den gangen var det kun ventilasjon han drev med. Fra å være bare seg selv, har Bygg og Ventilasjon utviklet seg til et ledende firma innen ventilasjon- og blikkenslagerfaget, med en bedrift rigget for 100 ansatte med en omsetning på over 76 millioner kroner. 

Nå har han brukt engasjementet sitt til å hjelpe noen av de mest sårbare i vår del av verden; barna i Ukraina og for øvrig der lidelsene er store for barna.

Som rådgivende entreprenør, leverer Bygg og Ventilasjon i Bergen alt av VVS til offentlig- og privatsektoren, inkludert design og installasjon av anlegg tilpasset behovet.

Med slagordet «Blikkenslageren som kan mer» hevder de også å løse alle behov innenfor blikkenslagerfaget, innen fasade, tak, beslag og industri.
Holum har også bakgrunn fra flere år i festkomiteen i VVS-foreningen i Bergen.

– Det var som blikkenslager litt rart å sitte sammen med de store aktørene i VVS-bransjen, men jeg har blitt tatt god imot av dem, sier Holum.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: I dette bygget i Bergen driver Marianna H. Curtis og Arvid Holum sitt galleri. 

Kunstnersjel i bunnen

Gjennom sitt lange yrkesliv i Bygg og Ventilasjon, fant Holum til slutt en sin «nye lykke» i livet innen kunsten. Ved siden av jobben, driver han Galleri Nøstegaten AS, som han eier sammen med Marianna Hylland Curtis. Der utøver han også metallkunst.

Men engasjementet vi skal snakke om, begynte på en stand de hadde på bryggen i Bergen under Fjordsteam Festivalen. Det er forresten forankret i kunsten det også.

– Vi stilte ut kobberlanterner, diverse skipsutstyr og andre blikkenslagerprodukter. Innen VVS stilte vi ut «Lyrer», som er ventilasjon innen skip og maritim, sier Holum.

Hendelsen på standen under Fjord steam festivalen:

Førsteinntrykket av de fire, litt bråkete ungdommene som løp på området, ble raskt endret da de kom i kontakt med dem. 

– Aller først måtte vi be dem om å roe seg ned litt. De kunne ikke norsk, så vi tok praten på engelsk. De fortalte at de kom fra Ukraina, men bodde i Os utenfor Bergen, sier Holum.

På standen hadde Holum med seg noen sommerfugler som var skjært ut i laser hos Bygg og Ventilasjon. Han tok dem frem for å vise ungdommene hva som var mulig å gjøre i en lasermaskin. Hver av ungdommene fikk hver sin å ta med seg. Sommerfugler er jo tross alt det eldste, religiøse, universelle symbolet for håp. 

Selv om tanken var god, hadde ikke Holum regnet med effekten av handlingen. De nydelige sommerfuglene Holum tryllet frem med sitt kunstneriske håndlag, gjorde nemlig sterkt inntrykk – og det skulle komme til å bli gjensidig.

– Den ene jenta brast i gråt. Og da var jeg helt «ferdig» jeg også, sier Holum og legger til at man nok blir litt mer ydmyk når man blir eldre.

Og slik startet det som skulle føre til en skikkelig innsamling for å hjelpe barn som er på flukt. 

Ungdommene er forresten nå bosatt i Os og har fått en mulighet i livet som er tilnærmet på linje med våre egne barn og ungdommer.
 

Verden er ikke stor

– Historien kommer sigende til oss, via bekjente. I Bygg og Ventilasjon jobber det flere polske arbeidere som også har sine relasjoner over grensen til Ukraina, sier Holum.

Videre forteller Holum at en idé, like kunstnerisk som alt det andre han driver med, vokste frem. Og da han begynte å snakke med folk, tok det fort litt av, siden det var så mange som ønsket å bidra. 

– Det ble etter hvert til et helt ensemble med artister som også ville være med å tjene penger til barna, sier Holum.

Og når de først hadde blitt så mange musikere som ville spille opp, trengte de plass – mye plass.

Slo på stortromma og leide Grieghallen

Holum sitt engasjement sammen med velviljen til ledelsen i Bygg og Ventilasjon, har resultert i at de nå er en hel arrangementsgruppe som arbeider med dette arrangementet. Så i 2024 blir det et stort familieshow hvor hele overskuddet skal gå til barn på flukt.

– I den anledning vil jeg nå ut til alle venner, samarbeidspartnere i både næringsliv, og det private for å be om entusiasme for å oppnå et størst mulig giverresultat. Og er det noen som har anledning å støtte opp under dette ved å velge en av våre sponsorpakker, slik at vi klarer å fylle Grieghallen den 11.februar, setter jeg utrolig pris på det, oppfordrer Holum.

Gir bort hele overskuddet etter konserten

- Jeg lover en opplevelsesrik søndag med et entusiastisk artistgalleri. Gjennom sang og musikk ønsker vi å fortelle alle som er til stede, at de denne dagen har bidratt til at noen av våre medmennesker kan få en håndsrekning på veien i livet i en krevende krigssituasjon, avslutter Arvid Holum, Grunder og hovedeier i Bygg og Ventilasjon, men mest av alt – et varmt medmenneske i blikkenslager og VVS-bransjen.

Overskuddet går til Røde kors og den humanitære frivillige organisasjonen Arna Rotary. Og uansett resultat etter konserten vil det bli levert en sum til organisasjonene for å garantere våre deltagere at penger vil gå til dette formålet.