Etter muggproblemer, vanninntrenging i fasade og dårlig inneklima skulle sameiet på beste vestkant i Oslo rehabiliteres. Det ble et omfattende prosjekt med nye vinduer, etterisolering, ny ytterdør, terrassedør og oppgraderte takterrasser. Og ny ventilasjonsløsning.
– Vi var tydelige på at det hjelper ikke bare å utbedre vegger utvendig og etterisolere – man må se på ventilasjonen samtidig, understreker daglig leder Kim Nordvang i Takst & Vindu Spesialisten AS.
Fikk gjennomslag i sameiet
Hans erfaring at mange borettslag og sameier glemmer eller nedprioriterer ventilasjon.
– Så blir det problemer, og da må man lage dårlig prosjekterte løsninger, utdyper han.
For boligsameiet i Lille Frogner allé 10 var det heller ikke gitt å få med ventilasjon i det store rehabiliteringsprosjektet, men styreleder fikk det gjennom tross motstand fra enkelte beboere.
– Med etterisolering og mer tetthet er ventilasjon viktig, påpeker Anne Ma Svartdal Birkeland, som er innleid styreleder for det lille sameiet med 12 leiligheter.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: – En ting borettslag og sameier kan lære av dette prosjektet, er å få inn entreprenør eller prosjekterende tidlig inn for å se på hele bygningsmassen, kartlegge behov og finne løsninger, sier Kim Nordvang (med hjelm), her sammen med Anne Ma Birkeland og underentreprenører i prosjektet.
– Hørtes ut som akkurat det vi trengte
Ventilasjonsløsningen fant Birkeland fram til selv: Lunos romventilatorer fra Lavenergisystemer.
– Jeg tenkte at dette hørtes akkurat ut som det vi trenger. Så jeg sa til Kim at vi ønsket å bruke den underleverandøren på ventilasjon, fortsetter hun. Siden bygården står på Byantikvarens gule liste, er det ikke bare å sette inn standardprodukter.
– Lavenergisystemer hadde bare runde ventiler til utsiden, mens jeg ville ha firkantede. Det fikk vi – de er 3D-printet. Vi er veldig fornøyde med dem, fastslår Birkeland.
– Byantikvaren er ikke så vanskelige som alle skal ha det til, så lenge man får dem inn tidlig i prosjektet, kommenterer Nordvang.
Saken fortsetter under bildet:
Bildetekst: – Hullene ble boret fra utsiden, og så kakker man bare i veggen på innsiden. Hele prosessen var veldig fin, sier Birkeland.
Viktig med tidlig kartlegging
Han er kjent med romventilatorer som løsning, men det er første gang Takst & Vindu Spesialisten AS har brukt det i et rehab-prosjekt.
– Det har fungert veldig bra. Lavenergisystemer var veldig behjelpelige med befaring, oppfølging og kartlegge hva vi skulle levere, understreker Nordvang. For som i mange andre eldre bygninger hadde mange ventiler fra byggeåret blitt tettet igjen.
– Da må man tidlig inn og kartlegge, og tegne inn hvor det er mulig å lage åpninger. Der gjorde Morten og Håvard fra Lavenergisystemer hele jobben – det var jo gull verdt for oss, fastslår Nordvang. Og resultatet?
– Vi vil si at nå har vi friskmeldt den gården!
– Jeg demper det ikke om natten heller
– På oppgraderingsprosjekter som dette strekker vi oss veldig mye lengre enn til å være produktleverandør. Vi er veldig klare på at vi ikke prosjekterer, men vi foreslår løsninger, sier daglig leder Morten Storegjerde i Lavenergisystemer. Frogner-sameiet har leiligheter på opp til 60 kvadratmeter, og hver av dem har fått tre Lunos romventilatorer. De er plassert på kjøkken, stue og soverom, mens badene hadde avtrekksvifter fra før. Beboer Arne Strand roser den nye ventilasjonsløsningen.
– Jeg er veldig fornøyd – jeg har det på hele tiden og demper ikke om natten heller. Jeg synes ikke det bråker, fastslår han. Også nabo Kristin Levy synes ventilasjonen fungerer etter hensikten.
– Ventilasjonen har løst et stort problem i denne gården, og fungerer godt. Inneklimaet er merkbart bedre enn før, men det var ekstremt dårlig, poengterer Levy.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: – Du vil at det skal se best mulig ut og ikke ta mye plass, sier Kim Nordvang om ventilasjonen. De fleste ledningene til ventilatorene ble lagt skjult.
Bransjen må bli flinkere til å forklare
Styreleder Birkeland har fulgt arbeidet tett i hele prosessen.
– Jeg fulgte hver leilighet og hver håndverker, og lærte veldig mye, fastslår hun. Særlig det å forstå helheten i slike prosjekter mener hun kan være krevende. Underveis delte hun mye informasjon med beboerne via nyhetsbrev.
– Helheten i slike prosjekter må forklares, understreker Birkeland, som har en klar oppfordring til ventilasjonsbransjen:
– Dere må bli flinkere til å forklare hva dere har gjort og hvorfor. Folk må forstå at ventilasjon finnes. Det blir en veldig motivasjon i et sameie hvis man vet at man kan få hjelp til å gjøre bygningen friskere.