Trond Hvitstein, prosjektingeniør i Vestfold Klima og Ventilasjon.
Trond Hvitstein, prosjektingeniør i Vestfold Klima og Ventilasjon.

– Dette har vært et spennende og utfordrende prosjekt hvor neste hele selskapet har vært involvert i over to år. Vi bruker Swegon Gold luftbehandlingsaggregater og Swegon Wise for romstyring. I tillegg har vi installert hundrevis av kombibaffler og flere kilometer med ventilasjonskanaler. Nå er vi stolte av alle våre ansatte som har jobbet hardt for å få signalbygget til Aker klart til overlevering, sier Trond Hvitstein, prosjektingeniør i Vestfold Klima og Ventilasjon.

Vestfold Klima og Ventilasjon AS ble etablert i 1993 og er i dag over 30 ansatte.

Flere utfordringer

Selskapet har jobbet etter funksjonsbeskrivelser og har hatt omtrent 20 montører på plassen for å installere 20 aggregater med omlufts- og avtrekksystemer som håndterer totalt luftmengder på 260.000 m3/h.

Saken fortsetter under bildet:

Det er lagt noen meter med kanaler i det nye bygget til Aker Tech House.

– For oss er dette det største prosjektet vi har hatt, og et spennende prosjekt for et lite selskap fra Sandefjord. Vi leide inn Multiconsult for prosjektering og samarbeidet tett med de for å ha kontroll på tegninger og for å finne best mulig løsninger. 

Han forteller om flere utfordringer under gjennomføringen.

– Krigen i Ukraina og pandemien skapte en del utfordringer i forbindelse med leveranser, spesielt av gjenvinnerrotorer som brukte materialer fra de involverte landene. De måtte produseres med alternative materialer og godkjennes på nytt. Det førte til en del venting på store komponenter. Det ble noen ekstra 
bekymringer, men vi har landet prosjektet på en veldig god måte.

– Nå har vi et tilsvarende prosjekt i Stavanger som er enda større, men bygges etter samme prinsipper. Vi tar med oss mye læring fra prosjektet på Fornebu, sier han.

Tverrfaglig samarbeid

Han forteller at det tverrfaglige samarbeidet fungerte veldig godt i prosjektet.

– Vi gikk inn som en teknisk gruppe med avklarte grensesnitt mellom de tekniske fagene. Jeg er sikker på at det har vært en stor fordel for Hent som totalentreprenør. De tekniske fagene har vært samkjørt fra anbudsfasen og har avklart forhold man kan få utfordringer med senere i prosjektet. Vi opplever denne organiseringen som veldig god, sier Hvitstein.

Saken fortsetter under bildet:

Storkjøkkenvifte med kanaler.

Trådløse romfølere

I prosjektet er det kablet på strømsiden, men trådløse sendere på romnivå.

– I dette prosjektet har vi brukt trådløs kommunikasjon på romfølerne. Det har fungert veldig bra, men det var noe utfordringer med kommunikasjon mellom etasjer hvor det er betongdekke. Vi løste dette med flere sendere for å forsterke signalene. Signalene blir sendt trådløst til hvert system på aggregatene som samles i et SD-system som er tilgjengelig via PC/nett.

– Nå kan vi sitte i Sandefjord å kontrollere at anleggene fungerer som de skal. Vi har oppfølging av anleggene i prøvedriftperioden, men det er Fornebuporten Drift som har det daglige ansvaret. Etter prøvedriftperioden har vi fått serviceavtale og kan få henvendelser om det er behov for endringer. Det er bra med slike kontrakter for en virksomhet som oss, avslutter Hvitsten.

Bildet under: Ansatte i Vestfold Klima og Ventilasjon gå gjennom anlegget og aggregatene.