Interfil har bevisst satset mye ressurser på stadig å utvikle nye filtre med både gode tekniske og moderne miljøegenskaper. De nye kravene om vekting av miljø ved offentlige innkjøp har derfor slått positivt ut i dobbel forstand. Filter med energiklasse A+ og gode GWP verdier på EPD (Enviroment product delaclaration) utpeker de seg som et naturlig valg med tanke på miljøaspektet.
 

Salgsleder hos Interfil Per Ove Hyrve.
Salgsleder hos Interfil Per Ove Hyrve.

Bærekraft får større og større betydning

- Vi ser at bærekraft aspektet er i ferd med å flytte fokus. Vi har hele veien vektlagt kvalitet og bærekraft og er godt forberedt på utviklingen fremover, dette er et resultat av at vi gjennom mange år har lagt vekt på å utvikle en energigjerrig produksjon av «energigjerrige» kvalitetsfilter.  Vi opplever at kortreiste kvalitetsfilter, produsert i Norge er bærekraftig på flere områder.  I tillegg til lave GWT verdier er dette med å sikre norske arbeidsplasser, skape innovasjon i distrikts Norge. Det tar litt tid å endre kundenes bevissthet, men vi opplever åpenbart stor interesse for våre energigjerrige kvalitetsfilter med treramme om dagen. Vi føler dog at tiden arbeider for oss, sier salgsleder hos Interfil Per Ove Hyrve, som vi treffer på stand under VVS-dagene.

At bærekraft inngår i kvalitetskriteriet er ifølge Hyrve noe flere og flere blir klar over.

Energigevinster å hente

- Som de fleste andre produkter har et filter flere liv. Når det produseres tar vi miljøansvar og tilvirker det med fokus på bærekraft med minst mulig utslipp.  Det hjelper lite at våre produkter bidrar til et godt inneklima dersom vi forurenser miljøet rundt oss ved tilvirkning av produktene våre. Ved å ta fram filter som gir mindre luftmotstand under drift kan kunden også høste energigevinst. Man kan regne at ca. 30 % av energien som brukes i et ventilasjonsanlegg går med til å presse luft gjennom filteret, og har en klar innvirkning på produktets miljøfotavtrykk om du vil, sier Hyrve.

I praksis er selve innkjøpsprisen på et filter dermed mindre viktig enn hvordan det presterer i tiden etterpå i drift.
- Legger man noen hundrelapper ekstra i et kvalitetsfilter dobler man fort gevinsten i redusert strømregning. Med dagens energipriser er dette blitt mer viktig enn noen gang, stadig flere har fått dette med seg, understreker Hyrve.

Får flere spørsmål om EPDèr

Han forteller at det er som regel større kunder som har begynt å etterspørre EPD-dokumentasjon. Dette er for eksempel statlige virksomheter eller bedrifter med klare mål om bærekraft som har kompetente ansatte på innkjøpssiden. De går grundig til verks.

- Der sluttkunden har bevissthet om dette kommer vi som regel gunstig ut, vi ser også at servicebedriftene som kjøper filter av oss ønsker å hjelpe kundene til bærekraftige valg, så endringen foregår på bred front, sier Hyrve.

- At vi er plassert midt i Norge og er landets eneste produsent av ventilasjonsfilter slår også ut i flere henseende.  Relativt korte avstander ut til de store byene, målt opp mot alle våre konkurrenter som importerer sine filtre fra utenlandske produksjonsdestinasjoner.

- Dette gjør at vi skilter med å være best på leveringstid, hvor vi lover at alle bestillinger på standard produkter som kommer inn før kl. 10:00 går ut fra fabrikk samme dag, og spesialstørrelser senest 3 dager etter bestilling.

Forskning og utvikling

- Vi har en tett dialog med kundene, som kjenner oss og vet hva vi driver med. For å ha stålkontroll på filterkvaliteten har vi egen fou-avdeling i Skjåk. Vi har folk som jobber med å utvikle nye filtre, ved å programmere, tegne og konstruere vårt eget produksjonsutstyr.  Dette gir oss mulighet til å finjustere hvert eneste parameter som påvirker kvaliteten, og gjør oss i stand til å være i fremste rekke på å levere kvalitet. Mange av våre kunder har vært på fabrikken og sett hvordan Interfil er skrudd sammen, og hvor fokusert vi er på å levere den ypperste kvalitet til enhver tid, sier Hyrve.

- For ikke lenge siden ansatte vi egen bærekraftansvarlig, som i desember 2023 forsvarte sin doktorgrad i energieffektivisering av bygg og dets påvirkning på klima (Philosophiae doctor) ved NTNU.  Målet for Interfil er med dette å styrke denne siden av virksomheten ytterligere.

Rammematerialer

Andre tegn i tiden kan også tyde på mer miljøfokus. Man merker at filter med trerammer er i ferd med å bli mer etterspurt.  Interfil har produsert ventilasjonsfilter med trerammer siden begynnelsen av 90 tallet, og opplever en «renessanse» for denne rammekonstruksjonen.  
- Dette er noe av det mest bærekraftige materialet som kan benyttes til rammeverk for våre kvalitetsfilter.  Dette gjenspeiler også verdiene GWP verdiene som viser at dette gir en betydelig lavere utslipp av CO₂ ekvivalenter en konkurrerende materialer, påpeker Hyrve.

- Dette er et rammemateriale som vi har betydelig tester og god dokumentasjon på fungerer som et veldig godt egnet rammemateriale for ventilasjonsfilter.

Aluminium rammer er også et veldig miljøvennlig materiale, og blir benevnt som det grønne metallet.

- Omtrent 8 av ti posefilter som Interfil produserer har aluminiumramme, mens de resterende har tremateriale. Aluminium kalles det grønne metall, og som kjent er 75 % av all den aluminiumen som er utvunnet fortsatt i bruk på verdensbasis. Trerammer er etter vår oppfatning enda mer miljøvennlig, det går som restavfall og er derfor enda enklere å gjenvinne, avslutter salgsleder hos Interfil Per Ove Hyrve.