Etter 50 år iherdig innsats for å gjøre produksjon av nye ventilasjonsprodukter mest mulig strømlinjeformet, har Trox Auranor startet på en ny reise parallelt: Ombruk. Den vet de ikke helt vet hvor går. 

– Men vi tror ikke dette går over! Så vi må prøve å finne vår del av verdikjeden. En av våre kjepphester er at vi må ivareta kvaliteten på ombrukte produkter, sier Sturla Ingebrigtsen, forskning- og utviklingssjef i Trox Auranor. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Trykkfall, støy, kastelengde og k-faktor for innregulering er eksempler på data Trox Auranor ønsker å dokumentere for brukte produkter. 

Ønsker Statsbygg-krav til dokumentasjon

Det betyr ikke nødvendigvis eksakt samme kvalitet som nye produkter, heller ikke at hvert eneste brukte produkt blir testet. Trox Auranor ønsker å tilby forenklet dokumentasjon som en tjeneste fra laboratoriet på Jaren. 

– Vi må senke ambisjonsnivået noe sammenlignet med nye produkter, og finne ut hva som er godt nok og hva slags dokumentasjon kundene trenger. Det handler om trygghet for kunden, men også at vi ivaretar energi og inneklima, sier Ingebrigtsen.

Saken fortsetter under bildet:

Satsing på ombruk påvirker også produksjonen av nye produkter. – Vi jobber med å utvikle produkter som skal være enkle å ombruke, forteller Sturla Ingebrigtsen. 

For eksempel kan det holde å teste et representativt utvalg av produktene fra ett og samme prosjekt. Det kan også være aktuelt å lage datamodeller av ombruksprodukter om kunden ser nytten av dette og er villig til å betale for det. 

 – Vi ønsker også at Statsbygg og andre byggherrer stiller krav til dokumentasjon på ombruksprodukter – det tror vi er veldig viktig, understreker Ingebrigtsen. 

– En del i organisasjonen får spørsmål om ombruk, og synes det er utrolig bra at vi faktisk jobber med det, selv om det tar tid, sier bærekraftsansvarlig Torunn Lismoen. Foto: TROX
– En del i organisasjonen får spørsmål om ombruk, og synes det er utrolig bra at vi faktisk jobber med det, selv om det tar tid, sier bærekraftsansvarlig Torunn Lismoen. Foto: TROX

Må ta inn alle fabrikater

Trox Auranor har inngått et samarbeid med Ombygg AS, og håper de nå sammen kan lære mer om behov for dokumentasjon og løsninger gjennom pilotprosjekter. 

De vil ikke begrense seg til å teste brukte produkter de selv har produsert. 

– Vi må håndtere alle fabrikater, ellers blir det for snevert. Skal vi knekke koden på å skalere opp ombruk, er det ikke noen vei utenom, mener Ingebrigtsen. For først med stor skala vil det ligge forretningsmuligheter i ombruk. 

– Ingen av oss kan jobbe med ombruk hvis det ikke finnes lønnsomhet i det til slutt, understreker bærekraftsansvarlig Torunn Lismoen.

Kjølebafler øverst på listen

– Hvilke produkter er mest aktuelle for ombruk via Trox? 

– Jeg tror kjølebafler kommer først. Det er et dyrt produkt, så kunder vil ønske dokumentasjon for å gjenbruke gamle enheter, sier Ingebrigtsen. Han sier det har vært en nyttig øvelse å vurdere hvilke produkter som vil være mest aktuelle for ombruk. 

– Hva med plenumskammer fra 70-tallet? Nei, de lokalitetene har nok vært renovert to ganger allerede. Mange gamle verstinger er fjernet allerede – vi tror det er mest aktuelt med varer fra 90-tallet og 2000-tallet. Mye av det er fortsatt til salgs som nye produkter i dag, sier Ingebrigtsen. Da kan brukte produkter testes opp mot eller sammen med nye. 

Og om et brukt produkt trenger nye deler eller må kompletteres med nye komponenter?

– Da skal vi levere det nye delene. 

Samarbeidspartner med øye for ombruk

Logistikk er en åpenbar utfordring når det handler om ombruk: hvordan få tak i og få inn brukte produkter for den som er rigget for å pøse ut nye. 

– For betongdekke kan du kanskje ha donorbygg og mottaker. Men for komponentene vi driver med, tror vi det blir for smått. Vi må få opp en varekjede for ombruksvarer, mener Ingebrigtsen. Derfor tror han avtalen med Ombygg blir viktig for Trox, siden Ombygg har fullt fokus på ombruk. Samtidig trenger bransjen nye løsninger og modeller hos flere aktører for å få opp volumet av brukte varer. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: – En annen tjeneste vi tilbyr er bruk av vårt lydkamera. Hvis man får en sjenerende støy etter installasjon av ombruksprodukter, kan vi komme på byggeplass med dette verktøyet, og enkelt lokalisere lydkilden, forklarer Ingebrigtsen.

–  Vi må gå fra rivingskontrakt til demonteringskontrakt, og de som gjør det, må få betalt på en annen måte, poengterer Ingebrigtsen. Han tror Trox kan bidra med innspill når brukt utstyr skal hentes inn, men ikke gjøre selve jobben

Vi er i lærefasen

Både Lismoen og Ingebrigtsen understreker at Trox sin satsing på ombruk er i tidlig fase. 

– Det viktigste er at vi er villige til å lære og ta utfordringene som de kommer, mener Lismoen. Da er det viktig å måle innsatsen underveis. 

– Vi er i lærefasen, og det skjer mye. Vi vet ikke hvordan utviklingen blir, for eksempel ikke hvor mye vi kan skalere opp dokumentasjon som en tjeneste. Det blir en reise, og vi må gjøre den smart, sier Ingebrigtsen.